Intouchable

Intouchable

Intouchables (onaanraakbaren) is een Franse film. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een geheel verlamde man die een vriendschap opbouwt met zijn uit de buitenwijk afkomstige verzorger. De film is gebaseerd op het autobiografische boek Le Second Souffle van Philippe Pozzo di Borgo.

De film vertelt het verhaal van Philippe, een vrijwel geheel verlamde aristocraat van middelbare leeftijd, en Driss, een jonge ex-delinquent uit de buitenwijk van Parijs, en de bijzondere vriendschap die ontstaat tussen deze twee.

Wanneer de film begint, is Philippe op zoek naar een nieuwe verzorger. Verschillende sollicitanten zijn al de revue gepasseerd, tot Driss binnenstormt. Hij is beslist niet uit op de baan, maar heeft de handtekening voor zijn afwijzing nodig, als bewijs dat hij gesolliciteerd heeft, zodat hij een uitkering kan aanvragen. Philippe ziet echter wel iets in hem, en daagt hem uit om als verzorger in dienst te komen en bij hem in te komen wonen. Driss, die net uit de gevangenis is ontslagen en door zijn hevig teleurgestelde alleenstaande moeder het huis uitgestuurd is, kan wel wat woonruimte gebruiken en gaat zodoende de uitdaging aan. Dit doet Driss echter op zijn eigen, onconventionele wijze. Philippe beschouwt het als een verademing om eens niet als zielige zieke man benaderd te worden, maar als persoon. De twee mannen groeien geleidelijk aan naar elkaar toe en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee. Driss laat Philippe genieten van het leven, zet het huis bij tijd en wijle op stelten, en leert Philippe hoe hij zijn zestienjarige puberdochter weer in het gareel moet krijgen.

Dan duikt het jongere broertje van Driss ineens op in de villa van Philippe. Hij heeft zich flink in de nesten gewerkt. Philippe en Driss realiseren zich dat het (grote) gezin van Driss' moeder eigenlijk misschien nog wel meer gebaat is bij de goede zorgen van Driss. En zo scheiden hun wegen: Driss keert terug naar zijn moeder, en Philippe regelt een nieuwe verzorger. Het leven van Driss en zijn familie krijgt een positieve wending na zijn terugkeer, en Driss vindt een baan als koerier. In de tussentijd kwijnt Philippe weg bij zijn nieuwe verzorger, die hem niet als mens, maar als zielige patiënt beschouwt.

Driss hoort dat het slecht gaat met zijn vriend, en besluit toch nog een keer terug te komen. Hij neemt Philippe mee in een van de snelle sportwagens die er op zijn landgoed staan en brengt hem naar een hotel aan de kust. Daar blijkt Driss een date geregeld te hebben met Eléonore, een vrouw met wie Philippe al maanden schreef, maar die hij nooit zelf durfde te ontmoeten.

intouchable

Vertellis

Offline tijd, zelfreflectie, verbondenheid

Vertellis: échte connectie in onze digitale samenleving

Een gewaagd doel zorgt voor een mooi verhaal...

Het doel van Vertellis is om wereldwijd de saamhorigheid te verbeteren door - juist in onze haastige samenleving - goede gesprekken en offline tijd met elkaar te stimuleren.

Binnen 5 tot 15 jaar zal er veel veranderen in de wereld. We zien het nu al! Technologie wordt steeds meer onderdeel van ons dagelijks leven. Schermtijd neemt de plek in van natafelen en 'maar door blijven gaan' is belangrijker geworden dan zelfreflectie.

Bij Vertellis zijn ze er van overtuigd dat waardevolle offline tijd en aandacht voor jezelf en elkaar dé manier is om op een gezonde en bewuste manier om te gaan met deze veranderingen. Het is daarom hun missie om wereldwijd een positieve impact te maken op de manier waarop mensen verbinden; met elkaar en zichzelf.

www.vertellis.nl


"Creër waardevolle offline momenten, zelfreflectie en betekenisvolle gesprekken met de mensen om wie je geeft... en verbindt".
Ursula van Meurs

vertellis

Blijven ademhalen

"Een paar jaar geleden voelde Hedi de Vree zich ongelukkig en alleen. Ze was onzeker in haar werk, haar moeder was net overleden en haar huwelijk wankelde. Alles veranderde toen ze, in eerste instantie met tegenzin, naar een yogales ging, en daar iets heel anders vond dan ze verwacht had. Inmiddels is ze gelukkig, zelfverzekerd en vol levenslust, en dit allemaal door bewust bezig te zijn met haar lichaam en geest. Hedi de Vree ontdekte hoe yogalessen – over kracht, balans en flexibiliteit – symbool kunnen staan voor het leven, en schreef met Blijven ademhalen een persoonlijk en inspirerend boek over doorzettingsvermogen, focus, geluk en rust in je leven .

‘Wie denkt dat Blijven ademhalen een boek over yoga is, heeft het mis. Het is een dapper en kwetsbaar portret van hoop, liefde en uiteindelijk geluk.’ – Isa Hoes, auteur van Toen ik je zag en Kompas -

boek aarden

Frozen

Frozen

Deze Disney film is losjes gebaseerd op Hans Christian Andersen's sprookje de Sneeuwkoningin (1845).

Zussen Elsa en Anna zijn prinsessen in het pittoreske Scandinavisch-aandoende koninkrijk Arendell. Wanneer hun ouders om het leven komen, erft Elsa op haar achttiende verjaardag de troon. Er is echter een klein probleempje: Elsa is geboren met de kracht om alles in ijs te veranderen, en heeft in haar achttien jaar nog niet geleerd die kracht onder controle te houden. Tot op de dag van de kroning is haar geheim bewaard gebleven door niet met de buitenwereld in contact te komen. Helaas is dit niet lang vol te houden: wanneer het volk achter haar geheim komt vlucht ze de bergen in, waarna een zoektocht van Anna naar haar zus volgt.

Voor mij is het moraal van deze film:

Angst bevriest je leven. Angst laat je niet leven vanuit je hart.

Liefde (warmte) ontdooit het ijs en laat je voelen hoe je kan leven vanuit je hart in plaats vanuit angst.

frozen

Boeddha

Kop van een Boeddha, anoniem, datering 800 - 850 n Chr. Deze kop is waarschijnlijk afkomstig van een van de 504 boeddhabeelden op en rond het grote boeddhistische bouwwerk van Borobudur. Al die beelden geven de Boeddha zittend weer, met neergeslagen ogen. De plek tussen de wenkbrauwen (urna) en de uitstulping op het hoofd (ushnisha) wijzen op zijn heiligheid. (Afbeelding: Rijksmuseum Amsterdam, collectie/AK-MAK-239)

nb het Nationaal Museum voor Wereldculturen neemt het voortouw in het proces van teruggave van objecten uit de rijkscollectie aan herkomstlanden, meer lezen: https://www.nrc.nl/…/musea-willen-ruimhartig-roofkunst-teru…

boeddha

Kung Fu Panda

Hoe word je de beste versie van jezelf?

De film Kung Fu Panda beantwoordt die vraag....
Niets is onmogelijk en geef nooit op, laat niemand je dromen afnemen. Po wordt afgewezen door meester Shifu maar hij zet door om een drakenkrijger te kunnen worden. Blijf niet in het verleden hangen. Po gebruikt zijn veerkracht om niet steeds terugkijken naar zijn tekortkomingen maar kijkt meer en meer naar vandaag en wat hij wel kan. Maak je niet druk over wat anderen over je denken; de vurige vijf bekritiseren Po steeds weer, maar Po komt op voor zichzelf en ontdekt zijn eigen kracht.

kungfupanda

Ki

Het boek Ki, de kracht van binnenuit van Hans Peter Roel.

Ki is een manier van ademhaling die je helpt om in je kracht te komen staan. Deze ki-energie bestaat uit 4 principes. Hans Peter Roel beschrijft zijn zoektocht naar deze Ki als hij door de Himalaya reist en hoe je door het gebruik van de 4 principes bij je innerlijke kracht kan komen.

Op 2 mei as verschijnt Hans Peter Roel's nieuwste boek Eindeloos; De kracht van de menselijke geest.

Meer weten over Ki: https://kicentrum.nl/ of Ki

ki